Genrespot: Metal & Hard Rock fankultur | Dyk ned i mere end 300 rockbrands her på merchhub.dk

AC/DC, Anthrax, Black Sabbath, danmark, fankultur, Guns N'Roses, Guns'N'Roses, Hard Rock, Heavy Metal, hoodie, Iron Maiden, Judas Priest, Justin Bieber, Lady Gaga, Led Zeppelin, Megadeth, merch, merchandise, merchhub, Metallica, officiel merchandise, Rock, Slayer, The Who, tshirt, tøj, webshop -

Genrespot: Metal & Hard Rock fankultur | Dyk ned i mere end 300 rockbrands her på merchhub.dk

Læs med om to hovedgenrer indenfor rockmusikken. Hvad kendetegner et metalhovede og en Hard Rock fan, og hvad handler denne fankultur egentlig om?

Hard Rock vs. Heavy Metal

I den mere hårde ende af rockskalaen er to hovedspor man kan gå ned af. Både Metal (eller Heavy Metal) og Hard Rock, kan dateres tilbage til blues genren og rock’n’roll. I 1960’erne så man særligt at amerikanske, hollandske og britiske blues og rock bands begyndte at ændre rock'n'roll lyden, ved at tilsætte hårdere lyde.
Tungere guitar riffs, mere bombastiske trommer og højere vokaler som set i den elektriske blues. 


Hård rock siges at få sit gennembrud med blandt andet nummeret You Really Got Me af The Kinks, som udkom i 1964, men også numre som My Generation af The Who fra 1965, Inside Looking Out af The Animals fra 1966 og flere andre. 

 


 

På lydsiden er Hard Rock kendetegnet ved, at være aggressiv hård rockmusik (deraf navnet), hvor den elektriske guitar ofte er særligt fremhævet, ofte ved brug af distortion og ved både at bruge guitaren som hovedinstrument, men også som rytmeinstrument til at skabe gentagende riffs. Trommerne bruges til at drive rytmen frem, og på vokalsiden er hård rock kendetegnet ved knurren, skrigen eller næsten grædende vokallyd.
 

Bedst kendte hard rock bands er eksempelvis AC/DC, Led Zeppelin, The Who og Guns N’Roses, men listen er lang.


I slutningen af 1960’erne og starten af 1970’erne opstår så Heavy Metal genren.
Heavy Metal er kendetegnet ved høje, forvrængede guitarer, kraftige rytmer, tæt bas-og-trommelyd og energisk vokal. Særligt vigtigt er det med den forvrængede guitar, som i endnu højere grad end i den hårde rock, er et bærende element for musikken. Som genre slår heavy metal for alvor igennem med bands som Metallica, Anthrax og Megadeth som kom frem i 80’erne. Genren bevægede sig i disse år ud fra undergrunden og ind på tætpakkede stadions og et utal af undergenrer er at finde under betegnelsen Heavy Metal.
Iron Maiden, Black Sabbath, Judas Priest og Slayer er også særligt kendte fra denne genre. 

 


Fankultur

Foruden musikkens karakteristika, kan disse genrer også kendetegnes ved deres loyale fanbase og fankultur. Særegent er det nemlig, at når man kigger ud på publikumskaren, så er de oftest klædt i tøj i den samme stil. Og det kan man i mindre grad se hos en skare af fans til en popkoncert. Og hvad er så egentlig uniformen hos en hård rock fan og et metalhovede?

Både den hårde rock og metal er oprørsgenrer. Stilen trækker på mange forskellige oprørskulturer –  og det er alt fra Hells Angels til den mørkklædte punker. På samme måde er rockscenen også anti-alting. Moden med nitter og motorcykeljakker er en visuel knytnæve, der udtrykker en upoleret rebelskhed som også musikken repræsenterer.
En ikonisk band t-shirt, slidte hullede jeans, og motorcykeljakker, er og bliver den ultimative rock uniform. 


Særligt til heavy metal bandsenes store frustration, er band t-shirtsene også blevet mainstream mode, og ses båret af Justin Bieber, Lady Gaga, og andre store popikoner.
Det vakte et ramaskrig på de sociale medier, da et billede af Kendall Jenner iført en Slayer t-shirt indtog skærmene, og det i sådan grad, at Slayer guitaristen Gary Holt for en periode tourede i en t-shirt med teksten “Kill the Kardashians”.  

 

Uanset om du er inkarneret metal- eller modefan, så kan du i al fald finde din næste officielle t-shirt her på merchhub.dk og vi dømmer dig ikke for hvad der kommer ud af hørebøfferne mens du har den på.  🤘